ARANCINI GOLYÓK

2024.12.31

Hozzávalók:

  • 200 g rizottó rizs
  • 1 közepes lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 marék spenót
  • 400 g apróra vágott paradicsom
  • 1 zölségalaplé kocka
  • 1 evőkanál kakukkfű
  • 2 evőkanál füstölt paprika
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál őrölt koriander
  • friss chili (ízlés szerint előnyös mennyiség, magozva és apróra vágva)
  • 80 g zsemlemorzsa
  • olívaolaj
  • só és bors

Elkészítés:

  1. Egy nagy serpenyőben olívaolajon dinszteled meg a hagymát, a fokhagymát és a kakukkfűvet. Miután a hagyma megpuhult, add hozzá a paprikát, a chilit, a koriandert és a spenótot, és párold össze őket, amíg a spenót kissé meg nem fonnyad.
  2. Add hozzá a paradicsomot, az alaplét és a cukrot.
  3. Főzd 10 percig, majd add hozzá a rizst. Forrald össze őket, majd csökkentsd a hőmérsékletet és párold, amíg a rizs al dente nem lesz. Fűszerezd ha szükséges és hagyd kihűlni, a rizsnek lehűlés után lágynak és keménynek kell lennie.
  4. Formázd a lehűtött rizst golyókká.
  5. Tedd a zsemlemorzsát egy kis tálba, és forgasd meg a rizottógolyókat a zsemlemorzsába. A zsemlemorzsának könnyen hozzá kell tapadnia a rizshez, ha elkészültél a forgatással, helyezd a rizsgolyókat 10 percre hűtőszekrénybe.
  6. Madj tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe őket és süsd 180 ° C-on 20 percig. Fújd le olívaolajjal a golyókat és tedd vissza a sütőbe további 20 percre, amíg a rizottógolyók aranybarnák nem lesznek. 
  7. Tálald friss salátával és egy választott mártással.