A teljes életmód és étrend megváltoztatása eleinte nehéz lehet, de idővel egy egész életen át tartó szokássá válik.
De mi van a növényi étrenddel együtt járó puffadással? Biztos lehetsz benne, hogy ezzel nem vagy egyedül, sokszor még az évtizedes "növény rágcsálók" is időről időre puffadhatnak. Tudd meg, mi a gáz és a puffadás leggyakoribb oka, mi lehet a személyes bűnösöd és hogyan lehet kíméletesebben áttérni a növényi alapú étkezésre!
A hasi puffadás azt jelenti, hogy a gyomor-bél traktus levegővel vagy gázzal telített, ami a has kitágulását, keménységét és sok esetben fájdalmát is okozza. A puffadás sajnos egy gyakori állapot, amelyet számos tényező okozhat, az étrendtől kezdve, az egészségügyi problémákon át egészen az életmódig.
Diéta
A diétázás alatt sokan egy nap csak egyszer étkeznek. Ez a rendszertelen étkezés is okozhat puffadást. Azok az ételek, amelyeket nem fogyasztunk - illetve a bélbaktériumaink -, szintén okozhatnak némi diszkomfort érzést a hasban. Ha a GI-traktusban túlszaporodás vagy ez esetben baktériumhiány van, valószínűleg akkor is tapasztalunk puffadást.
Egészségügy
A lisztérzékenységtől a krónikus székrekedésig, a hormonális ingadozásokig, az irritábilis bél szindrómáig, a Crohn-betegségig és a gyulladásos bélbetegségig számos orvosi oka lehet annak, hogy puffadtnak érezhetjük magunkat. Ezek elég súlyos betegségek, ezért érdekmes szakemberhez fordulni, ha úgy érzed a puffadása oka ezek közül valamelyik lehet.
Egyél lassan és tudatosan!
A tudatos étkezés segíthet megelőzni a túlevést vagy a falatozást. Ez pihenteti a gyomrot. A túlzott stressz további puffadást válthat ki, ezért figyelj az idegrendszer támogatására is.
Rágj jól!
Rágás közben tartsd csukva a szád, és addig ne nyeld le az étel amíg ép! Ez segít lebontani a növényi alapú élelmiszerek sejtfalát, és már a nyál elkezdi az emésztési folyamatot.
Igyál elég vizet!
A víz fontos szerepet játszik az emésztésben, mivel segíti a rostok mozgását a testben. Ha nem iszol eleget, minden étel, amit eszel, túl sokáig maradhat a GI-traktusban.
Ne használj szívószálat!
A szívószálon keresztül történő ivás a felesleges levegő lenyelését okozza. Ugyanez igaz a rágógumira is!
Egyél rendszeresen!
Felpuffadáshoz vezet, ha éhesen nagy mennyiségű ételt veszel egyszerre magadhoz. A rostfogyasztást egész napra kell elosztani, és étkezésenként 1-2 adag magasabb rosttartalmú ételt elfogyasztani.
Lassan növeld a rostban gazdag ételeket!
Köved nyomon az ételbeviteled, hogy megtudd, mennyi rostot fogyasztasz el egy nap. Ez a mennyiséget ne növeld meg túl gyorsan. Törekedj a legalább napi 30 gramm rost bevitelre - a vegán étrenden élők napi 50-60 gramm rostot fogyaszthatnak el egy nap.
Főzd meg a zöldségeket!
A nyers zöldségeket nehezebb megemészteni, mint a főtt zöldségeket! Csökkentsd a nyers saláták vagy zöldség snackek mennyiségét, és inkább sült vagy párolt zöldségeket fogyassz.
Élelmiszernapló vezetése
Mindannyian különbözőek vagyunk, így talán a legjobb módja annak, hogy megfigyeld melyek azok az ételek, amelyek puffadást okoznak Neked, ha egy ideig nyomon követed az ételbevitelt az emésztési zavarok tüneteivel együtt.
Ellenőrizd az élelmiszer-intoleranciákat!
A glutén, a tejtermékek, a szója, az élesztő, a hal, a fruktóz és a hisztaminok a leggyakoribb élelmiszer-intoleranciák közé tartoznak. Ha azt gyanítod, hogy valamelyikben szenvedhetsz végezz megfelelő vizsgálatot, és kérj további tanácsot orvostól vagy dietetikustól.