SPÁRGÁS GALETTE

2024.12.31

Hozzávalók:

  • 175g gluténmentes lisztkeverék

  • 100g hideg vaj

  • 60g tejföl vagy vegaföl

  • 1 csapott teáskanál só

  • 1 tojás a kenéshez

  • 500g zöld spárga

  • 200g feta sajt és más vegán sajt

  • 2 kisebb gerezd fokhagyma

  • pár csepp olívaolaj

  • só, frissen őrölt bors, rozmaring ízlés szerint

Elkészítés:

  1. Egy tálban morzsold el a lisztet a hideg vajjal, majd add hozzá a tejfölt és a sót, és gyúrd össze. Lisztezett nyújtódeszkán nyújtsd ki, és gyúrd egy kis labdává, és pihentesd 35-40 percen keresztül.

  2. A spárgasípok végét törd le, és a megmaradt részeket dobd forrásban lévő sós vízbe három percre, majd vedd ki őket, és azonnal tedd hideg vízbe, így megtartják majd színüket. 

  3. A sajtot reszeld le. Vedd elő a hűtött tésztát és nyújtsd 30 cm-es átmérőjű körré, és szórd rá a sajtot, de arra figyelj, hogy a külső peremén hagy 3 cm-es sávon üresen. Ezután helyezd a spárgákat a sajtra és sózd, borsozd, fűszerezd kedved szerint. Tehetsz rá néhány csepp olívaolajat is.

  4. A kihagyott széleket most hajtogasd vissza egy kicsit, kend le a felvert tojással, és helyezd 180 fokra előmelegített sütőbe és addig süsd, amíg aranybarna nem lesz.