MAKRO ÉS MIKRO TÁPANYAGOK

2023.12.31
AZ  ÉLELMISZEREK EGYIK LEGFONTOSABB JELLEMZŐJE A TÁPANYAGTARTALOM.

Te tudod, hogy melyek a makro- és mikrotápanyagok, és mi a különbség közöttük? Nézzük röviden!

MAKROTÁPANYAGOK

A makrotápanyagok olyan tápanyag egységek, melyek kalóriát tesznek ki és energiával látják el a testedet, ami elengedhetetlen a túléléshez és gyarapodáshoz. 

A makrotápanyagok fontos építőnyagok, melyek szükségesek a sejtek helyreállításához, fiatalításához, az immunrendszer működéséhez, növekedéshez, anyagcseréhez, kognitív funkciókhoz, haj-, bőr- és körömápoláshoz, és szinte minden más testi funkcióhoz egyaránt. 

A makrotápanyagok további három tápanyag kategóriára oszthatók: szénhidrát, fehérje és zsír. E három makrotápanyag nélkül a tested nem tud optimális szinten működni. Ilyenkor fáradtságot, ingerlékenységet, alacsony energiaszintet, nemi vágy hiányát, rossz alvást, gyengeséget, valamint immunrendszer és koncentráció csökkenést tapaszthatsz. Az imént felsorolt állapotok elkérülése érdekében, fontos a kiegyensúlyozott étrend, amely az összes tápanyag csoportot magában foglalja.

MIKROTÁPANYAGOK

A mikrotápanyagok csoportját a vitaminok és az ásványi anyagok alkotják. Ezek ugyanolyan fontos vegyületek, melyek az elfogyasztott makrotápanyagokon belül találhatók.

A mikrotápanyagokra csak nyomokban, mikromennyiségben van szükséged, mégis nélkülözhetetlenek a tested optimális működéséhez, ugyanis a szervezet számos létfontosságú folyamatában vesznek részt, és ugyanolyan fontos tápanyagok, mint a makrotápanyagok. 

Az emberi szervezetnek 14 féle vitaminra és 16 féle ásványi anyagra van szüksége, és a legtöbbjüket nem tudja előállítani, vagy csak nagyon kis mennyiségben, ami azt jelenti, hogy külsőleg kell pótolni ezeket.

Szeretnél többet tudni a makro- és mikrotápanyagokról, valamint a létfontosságú vitaminokról?  Széleskörű tájékoztatást találsz róluk a a Testsúly menedzsment e-bookban.