TOFU ÉDES-SAVANYÚ

2024.12.31

Hozzávalók:

A tofuhoz:

  • 200 g natúr tofu
  • 2 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál semleges ízű olaj
  • 1 evőkanál szójaszósz, gluténmentes étrendhez tamari


Az édes-savanyú szószhoz:
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • ½ teáskanál reszelt gyömbér
  • 2 evőkanál agávészirup
  • 2 evőkanál édes chiliszósz vagy ketchup
  • 1 evőkanál szójaszósz, gluténmentes étrendhez tamari
  • 1 narancs leve vagy 40 ml narancslé
  • 1 ½ evőkanál fehérborecet vagy rizsecet
  • ½ evőkanál étkezési keményítő
  • ízlés szerint chilipehely


A körethez:
  • rizs, szójaszósszal pirított tészta vagy rizstészta
  • opcionális: szezámmag, metélőhagyma vagy újhagyma a tetejére

Elkészítés:

  1. A szósz elkészítéséhez fél evőkanál étkezési keményítőt egy pici narancslével keverj csomómentesre, majd a fokhagymán és a gyömbéren kívül az összes többi hozzávalót add hozzá. Tedd félre.
  2. A tofut vágd kis másfél cm-es kockákra, majd helyezd egy nagy tálba, locsold meg egy evőkanál szójaszósszal. Óvatosan bánj a tofuval keverés közben könnyen összetörhet, morzsálódhat.
  3. Sűrű lyukú szűrőn szitálj a tofura több részletben két evőkanál étkezési keményítőt.
  4. Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és helyezd rá a tofut. Közepesen magas lángon, sűrűn forgatva süsd 5-7 percig, vagy addig, amíg aranybarna nem lesz minden oldala. Könnyen összeragadhatnak, ezért használj nagy méretű serpenyőt.
  5. Amikor elkészült szedd ki egy papírtörlőre úgy, hogy ne érjenek egymáshoz, így ropogósak maradnak.
  6. A serpenyőben maradt olajon, alacsony lángon körülbelül fél percig pirítsd meg a zúzott fokhagymát és a reszelt gyömbért.
  7. Add hozzá az első lépésben összekevert narancsos-keményítős szószt, és közepesen magas lángon kevergesd, amíg be nem sűrűsödik, majd vedd alacsonyabb hőfokra a főzőlapot és főzd kb. két percig.
  8. Zárd el, várd meg amíg már nem forró és ekkor forgasd bele a tofut.
  9. Az édes-savanyú tofut rizzsel, pirított szójaszószos tésztával vagy rizstésztával fogyaszthatod. A tetejét szórd meg pirított szezámmaggal, apróra vágott metélőhagymával vagy újhagymával.