ZELLER RIZOTTÓ

2024.12.31

Hozzávalók:

  • 2 zeller 
  • 200g rizottó rizs
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 20g durvára vágott dió
  • 10g reszelt parmezán
  • 10g tárkony, apróra vágva, plusz extra a díszítéshez

Elkészítés:

  1. Kezd a rizottó alap elkészítésvel. Melegítsd fel az alaplevet egy serpenyőben. Egy másik széles serpenyőben pedig melegíts fel az olívaolajat, majd egy csipet sóval dinszteld meg rajta a fokhagymát és a hagymát és ne hagyd hogy elszíneződjön. 
  2. Add hozzá a rizst és további kb. 1 percig pirítsd őket együtt, ezután keverd hozzá az apró kockákra vágott zellert, az őrölt fekete borssal együtt. 
  3. Majd adj hozzá 2 merőkanállal a felmelegített forró alapléből. Várd meg, amíg az alaplé felszívódik, majd adj hozzá további 1 merőkanál alaplevet és azt is várd meg míg beszívja a rizs. Ezt a folyamatot addig ismételd, amíg elfogy az alaplé. 
  4. Hagyd főni a rizst és 20 perc múlva ellenőrizze a rizsszemeket.  
  5. Amíg fő a rizottó, pirítsd meg a diót egy serpenyőben.
  6. Az elkészült rizsbe keverd bele a vajat és a parmezánt. Tálaláslor szórd meg a pirított pirított dióval.